Skip Navigation LinksΠληροφορίες-για-εμάς


Fenia Profile.jpg 

ΦΕΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος, Χορογράφος, Σκηνοθέτις, Επαγγελματίας Χορεύτρια & Performer 
Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων 
Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, CID/ UNESCO 
Διεύθυνση: 12 Αγίου Γεωργίου, Αργυρούπολη , Αθήνα, 16452 
Τηλ. : 2106462942 , 6972856050,  6933402054
www.lydialithosdancetheatre.com 
 
                                                                        Χορογραφίες /Παραγωγές/Σκηνοθεσίες

2017 To "Brokenvideo dance film σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Φουρκιώτη και χορογραφία Φένιας Αποστόλου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 4th ScreenDance Festival στην Στοκχόλμη. και στο 7ο International Video Dance Film Festival/Athens Video Dance Project.   Τα έργα "Twisted Genders", "The Dream of my Dream" και "Διδώ" σε σκηνοθεσία και σε χορογραφία της Φένιας Αποστόλου συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Motum στις 26 Μαρτίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη σε συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη.  Το χορευτικό σόλο "Διδώ" σε χορογραφία Φένιας Αποστόλου επιλέχθηκε για την τελική φάση του 1st Netherlands Choreography Competition στο Χάρλεμ της Ολλανδίας.  Το χορευτικό κουαρτετο "Retro Times" σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Φένιας Αποστόλου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 2ου Zante Dance Festival στην Ζάκυνθο τον Ιούλιο.  Το ανατρεπτικό ντουέτο σύγχρονου χορού "Twisted Genders"  παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 7oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days 7 τον Ιούλιο στην Κρήτη και έχει επιλεχθεί να παρουσιαστεί στο πλαίσο του 15th High Fest International Performing Arts Festival στο Γιερεβαν στην Αρμενία τον Οκτώβριο του 2017. 

 

2016 Η Φένια Αποστόλου ερμήνευσε τον θεατρικό μονόλογο "BELLEΛΕΝ" στο Πολύτεχνο στην Κέρκυρα στις 8 & 9 Ιανουαρίου 2016 και στο BlackBox Θέατρο στην Θεσσαλονίκη στις 16, 17, 18, 19, 20 Μαρτίου 2016.  To "Love & Death" video dance film παραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος παρουσιάστηκε στο Athens Video Dance Project 2016 στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στις 22 Ιανουαρίου 2016.  To "Nightmares" video dance film παρουσιάστηκε στο Philadelphia Screendance Festival στην Αμερική στις 18 και 21 Φεβρουαρίου 2016.  Το χορευτικό σόλο "Chair's Tragedy" παρουσιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στο επίσημο κλείσιμο της ατομικής εικαστικής έκθεσης του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις» στις 13 Φεβρουαρίου 2016.  Η ανατρεπική παράσταση "Other Side" του Dejan Dukovski σε σκηνοθεσία & χορογραφία Φένιας Αποστόλου συμμετείχε στο 15ο International Theatre Festival "SLAVIJA 2016" στο Βελιγράδι στις 10 Μαρτίου 2016 και παρουσιάστηκε επίσης στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα καλεσμένη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στις 23 Μαρτίου 2016 και στο 3ο TACT International Theatre Festival στην Τεργέστη στις 26 Μαίου.   Το "Twisted Genders" σε χορογραφία Φένιας Αποστόλου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Akropoditi DanceFest 2016 στις 16 Ιουλίου 2016 και στο πλαίσιο του 1ου Ιόνιου Φεστιβάλ Χορού "Χορευτικές Συναντήσεις" στην Ζάκυνθο στις 4 Αυγούστου 2016. Ο θεατρικός μονόλογος "BELLEΛΕΝ" του Δημήτρη Φοινίτση σε ερμηνεία Φένιας Αποστόλου παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο Συνεργείο στην Λεμεσό στην Κύπρο στις 29 & 30 Ιουνίου 2016.

2015 Η Φένια Αποστόλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση ερμήνευσε τον θεατρικό μονόλογο "Belleλen-Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης" στο Από Μηχανής Θέατρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 26 Μαΐου, στο Blow Up Bar στο Ηράκλειο από 18 μέχρι 21 Αυγούστου, στο Θέατρο της Ένωσης Εργατών Αρμενίας στις 3 Οκτωβρίου στα πλαίσιου στου 13ου High Fest International Performing Arts Festival στο Γιέρεβαν της Αρμενίας, στο Θέατρο ACT  από 9 μέχρι 11 Οκτωβρίου στην Πάτρα, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στις 14 Νοεμβρίου στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές στην Λαμία.   Το σύγχρονο θεατρικό έργο "Other Side" του Dejan Dukovski σε μετάφραση της Γκάγκα Ρόσιτς σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου παρουσιάστηκε από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαΐου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στον Πολυχώρο Vault και στις 6 Ιουνίου έκλεισε το 9th Annual Black Box International Theatre and Dance Festival στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και στις 25 Σεπτεμβρίου στο ΜΟΤ International Theatre Festival στα Σκόπια.  Το The Pelican Dance video dance film παραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος παρουσιάστηκε στο Breaking 8 festival internazionale di videodanza στην Σαρδηνία της Ιταλίας, στο 5ο Athens Video Dance Project στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Loikka Dance Film Festival στην Φιλανδία, στο 2nd Greensboro International Dance Film Festival στην Βόρειο Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στο DanceScreen Festival στην Στοκχόλμη,στο Dance Film Festival UK,στο 9th São Carlos Videodance Festival στην Βραζιλία, στο 1ο International Moving Images Videodance Festival.    Το "Chair's Tragedy" παρουσιάστηκε στην "Εβδομάδα Χορού" που διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στις 25 Απριλίου στον Μύλο του Παππά από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου και ανεξάρτητες ομάδες και καλλιτέχνες του χορού της Λάρισας και στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης του Κώστα Ευαγγελάτου η 15η Πανσέληνος στον Κήπο στην Villa Rodopi στο Αργοστόλι.  Η χορευτική σόλο performance "The Dream of my Dream" σε χορογραφία Φένιας Αποστόλου παρουσιάστηκε για 10 παραστάσεις στο Φεστιβάλ "Τα 12 Κουπέ" στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ από τις 22 εώς τις 31 Μαΐου 2015, στις 4 Ιουλίου στο "Μεταμόρφωσις" 3ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Ανάποδα στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στο διεθνές φεστιβάλ Χορού DanceDays5 στα Χανιά στις 26 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο και την 1η Οκτωβρίου στο 3o Φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στον Λόφο του Στρέφη.

2014 Το έργο "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" παρουσιάστηκε στα πλαίσια του XI. ProART Festival 2014 της Πράγας στην Τσεχία.  Το "Chair's Tragedy" (Σκηνοθεσια & Χορογραφία Φένιας Αποστόλου) παρουσιάστηκε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα  και στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων τον Ιούνιο, στο International Festival Dance Days 4 2014 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων τον Ιούλιο και στο 3rd Open September Arts Festival. "Ο Πελεκάνος" του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (Σκηνοθεσία & Χορογραφία Φένιας Αποστόλου), παραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος  παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙΙ στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 (8,9,15,16,22,23, 29, 30 Ιανουαρίου) και στο Απο Μηχανής Θέατρο υπό την αιγίδα της Σουηδικής πρεσβείας από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Μαίου ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 40 παραστάσεων συνολικά. Το Milady's Dinner Video Dance Film παρουσιάστηκε στο 4ο Athens Video Dance Project στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο ΑΝΑΚΑΤΑ video dance festival στην Θεσσαλονίκη, στο Artfools Festival στην Λάρισα και στα πλαίσια του CINEDANS, Dance on Screen στο Άμστερνταμ.  

2013 " Οι Τρεις Σωματοφύλακες "(Σκηνοθεσία & Χορογραφία Φένια Αποστόλου) παράσταση σύγχρονου χορού συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και της Torus Knot dance company παρουσιάστηκε ως εξής : 
Κινητήρας Studio από 27-30 Δεκεμβρίου 2013 και 3-6 Ιανουαρίου 2014.  Στο 12ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα και στο Θέατρο Άνετον στην Θεσσαλονίκη, στο Ακροποδητί Dance Fest στο νησί της Σύρου, στα Χανιά Dance Days στην Κρήτη και στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.  Η Φένια Αποστόλου χορογράφησε "Το απομεσήμερο ενός Φαύνου" (σε μουσική του Claude Debussy) για την εκδήλωση "Πανσέληνος στον κήπο" που διοργανώθηκε από τον διάσημο Έλληνα εικαστικό καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτο στη Βίλα Ροδόπη στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο 2013.
 
2009 "Ισόβια Ξανθιά" (Χορογράφος & Σκηνοθέτις), θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στο Art House.
 
2007 "Δεσποινίς Τζούλια" (Χορογράφος & Σκηνοθέτις), παραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος συμμετοχή στο 6ο Φεστιβάλ του Σωματείο Ελληνων Χορογράφων, θέατρο Ροές επιχορηγούμενη παράσταση από το Υπουργείο Πολιτισμου που τέλεσε υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας.  Το "Chair's Tragedy" σόλο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, Αλμάντα, Πορτογαλία.  

2006 " Ενός Θεού βοσκή " (Χορογράφος) παρουσιάστηκε στο 9ο Φεστιβάλ Δια-ροές που διοργανώθηκε από το Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου στο Μετρό Σύνταγμα . Η παράσταση του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος με τα έργα "Chair's Tragedy ", "No Limits at All" και τη ταινία video dance "Nightmares" κέρδισε το 2ο βραβείο στο 2ο Pocket Festival, στο θέατρο Φούρνος . Το " No Limits at All ", χορευτικό σόλο παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 1st Balkan Platform of Performing Arts, στο φουαγέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη. Τα έργα "Ενός Θεού βοσκή", "Ο θάνατος της κόρης ",το "Chair's Tragedy" και το "No Limits at All ", παρουσιάστηκαν στο 4ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο θέατρο Αργώ. Το σόλο "No Limits at All" παρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής, στο θέατρο Εντροπία. Το video dance "Εφιάλτες" παρουσιάστηκε επίσης στο Dance on Camera Festival στη Νέα Υόρκη, στο Festival Internazionale Di Videodanza στη Νάπολη, στο Oxford International Festival of Films, στο the Dance Camera West Film Festival στο Λος Άντζελες, στο Festival de Videodanza de Buenos Aires και στο Film Festival of Cyprus. 
2005 "Solo Imagine" σε συνεργασία με την Κατερίνα Σκιαδά αφιερωμένη στους " Beatles" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
2004 " Cabare ", " Forever in Love. Forever Young " (Χορογράφος) πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα (Αλβανία) για τα " Karelia Slims » σε συνεργασία με το " On Time Concept ", εταιρείας μάρκετιγκ και διαφήμισης για την προώθηση των "Karelia Slims" 
2003-2004 Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (χορογραφική ομάδα) σε χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. 
2002 "Τα Αινιγματικά χαμόγελα της Τζοκόντα " (Χορογράφος), συμπαραγωγή της ομάδας χορού Neilys με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, φουαγέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 
1996 "Τραγούδια από Κερί. Ό, τι απέμεινε από μία Dame " (Χορογράφος) στα " Δρώμενα 1996 " στο Αθηναικό Δημοτικό θέατρο.  
1995 "Στα Χλωμά Άνθη του Φεγγαριού" νύχτα χορού με την Rina Schenfeld - μια συμπαραγωγή της Ισραηλινής Πρεσβείας και της Ένωσης Σύγχρονου Χορού.  Αυτό το σόλο παρουσιάστηκε από την Λίλα Ζαφειροπούλου στο International Dance Competition of Paris (1994), και επιλέχθηκε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού  
1994-1995 "Ο Πρωτομάστορας" του Νίκου Καζαντζάκη (Χορογράφος) σε σκηνοθεσία της Ελπίδας Μπραουδάκη παρουσιάστηκε στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο από το Χανιώτικο θεατρικό εργαστήρι καθώς και στο Άργος και στην Αθήνα από το Δημοτικό Θέατρο 'Αργους. 
Χορός και Παραστάσεις 
Σεπτέμβριος 2005 "Παλιάτσοι" όπερα (performer), σε σκηνοθεσία Φράνκο Jeffirelli, Ηρώδειο.  
Φεβρουάριος 2005 " Alcina " όπερα (χορεύτρια) σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Παγουλάτου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή . 
2003-2004 Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (χορογραφική ομάδα) σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. 
2000-2002 " Τρελή Ευτυχία " , "Το Ρινγκ", " Κυανοπώγων ", " Η Ωραία Κοιμωμένη", " Utopia", "Η Μνήμη των Κύκνων", "Ο Ταξιδιώτης του Χειμώνα" (χορεύτρια) χορευτικά έργα σε χορογραφία και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου από το Χοροθέατρο Οκτάνα και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.   Μερικές από αυτές τις παραγωγές παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ σε Colonia, Varen (Γερμανία),  Cairo (Αίγυπτος) , Caracas,Marakaimpo, Marakai (Βενεζουέλα), Bytom (Πολωνία) και Boltzano ( Ιταλία). "Handle with care" (χορεύτρια) σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 
1999-2000 " Skriker" (performer) σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη.
Ταινίες και Ντοκιμαντέρ 
2012 "Ο Άνθρωπος που τάιζε τον ίσκιο του" (performer) ταινία σε σκηνοθεσία Mario Garefo.  
2008 "Ο Γιος του Τσάρλυ" (performer) ταινία σε σκηνοθεσία Κάρολου Ζωναρά.  
2004 "Ροζ ολοταχώς " (performer) ταινία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γκιατζουζάκη. 
2001 "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" (performer) ταινία σε σκηνοθεσία John Madden . 
2000 Ντοκιμαντέρ " Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα" (χορεύτρια) σε χορογραφία Κικής Σελιώνη και σκηνοθεσία Μάρκου Χολέβα. 
Video Dance 
2013 "Milady's Dinner " video dance film μία συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και της ArtCut. 
2003 " Εφιάλτες " ταινία video dance θρίλερ συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 
2002 " Μην μεθάς τις Μαργαρίτες" φεστιβάλ Video Dance σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη . 
Βραβεία 
2006 "2ο βραβείο καλύτερης παράστασης" για το " No Limits at All" το " Chair's Tragedy "  
και τους " Εφιάλτες " video dance στο 2ο Athens Pocket Φεστιβάλ , Θέατρο Φούρνος . 
2003 Βραβείο "Project Exchange" του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το 
"Εφιάλτες" video dance. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Video Dance Festival σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 2003 , και σε διεθνή φεστιβάλ. 
1997 Βραβείο Ερμηνείας για το σόλο "Μαριάνθη των Ανέμων" σε χορογραφία της Σοφίας Στέργου στον Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων. 
1994 Βραβείο Ερμηνείας στην Κατερίνα Lahlali Rahma για "Κύκνειο Άσμα" σε χορογραφία της Φένιας Αποστόλου στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων. 
Εκπαίδευση 
1997-1998 Δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού από την Επαγγελματική Σχολή Ισιδώρας Ντάνκαν  
1993-1997 Επαγγελματικές Σπουδές στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνη, Αθήνα, Ελλάδα